{ "title": "Hamilelikte Demir Eksikliği", "image": "https://www.demireksikligi.gen.tr/images/hamileleikte-demir-eksikligi.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamilelikte demir eksikliği, demir eksikliği normal zamanlarda olduğu gibi hamilelik döneminde de anemi hastalığının en sık görülen nedenlerindendir. Demir eksikliği iki farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ya demir emilimi azdır ya da kan kaybı nedeniyle vücuttan demir atılıyordur. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin içerisinde bulunur. Dolayısı vücutta yaşanan tüm kanamalarda demir kaybı yaşanabilir. Kadınlarda her ay düzenli olarak yaşanan âdet kanamalarında aşırı kan kaybı yaşanmadığı için demir eksikliği anemisi yaşanma olasılığı oldukça azdır. Fakat âdet kanamaları çok şiddetli yaşanıyorsa bu durum demir eksikliği anemisine yol açabilir. Vücuda alınan besinlerle demir ihtiyacı yeteri kadar karşılanmadığında da demir eksikliği yaşanabilir. Hamilelik döneminde vücut normal dönemlerden daha fazla demire ihtiyaç duyar. Bu nedenle hamilelik döneminde demir bakımından zengin gıdalar ile beslenmek ve demir eksikliği yaşamamak gerekir. Bazı gebeler demir bakımından zengin bir beslenme programı ile beslense bile demir eksikliği yaşayabilir. Bu durumlarda hamilelik döneminde demir ilacı takviyesi önerilebilir.

Hamilelikte Demir Eksikliği Neden Olur?
Hamilelikte Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte Demir Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde demir eksikliği teşhisi koyulan bir hasta demir yönünden zengin gıdaları tüketerek demir açığını kapatamaz. Bu gibi durumlarda anne adayına demir takviyeleri ve ilaçları verilir. Örneğin, pekmez tarzı demir bakımından zengin gıdaları aşırı ve bilinçsiz tüketmez eksikliği kapatmak yerine zararlı olabilir. Bu şekilde beslenme aşırı kalori ve kilo alımına neden olabileceğinden anne için zararlı olabilir.

Hamilelik döneminde önerilen demir ilacı gebeliği 3. Ayından itibaren başlanır. İlaç kullanımı ile kansızlık yani anemi hastalığının gelişimi önlenir. Bazı vakalarda ise oluşan kansızlığın tedavisi için reçete edilir. Kullanılan demir ilaçları şurup ya da tablet şeklinde olabilir ve her iki versiyonda gebelik döneminde kullanım için uygundur. Önemli olan ayrıntı doktorun uygun gördüğü dozda kullanmaktır.

Hangi Besinlerde Demir Daha Fazladır?
" } ] }