{ "title": "Folik Asit Eksikliği", "image": "https://www.demireksikligi.gen.tr/images/folik-asit-eksikligi-1375.jpg", "date": "20.01.2024 15:38:57", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "Folik asit eksikliği: Folik asit hücre yapı taşlarından sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumu ve gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Vitaminler, grubu içerisinde yer almakla birlikte ye genetik şifrenizin yapı taşlarından olan DNA yapımızın önemli bir görev üstlenen folik asit sağlıklı bir yaşam isteyenler için vazgeçilmezlerdendir. Folik asit eksikliğinin başlıca nedeni yetersiz beslenmedir.

Folik asit eksikliği belirtileri nelerdir?

Folik asit eksikliği insanlarda anemi hastalığının belirtilerindendir. Her anemi türünün altında yatan nedenlere göre kendine özgü belirtileri mevcuttur. Fakat tüm annemi türlerine ilintili olan bazı belirtiler vardır bu belirtiler:
Folik asit eksikliği neden olur?

Folik asit eksikliği genellikle aldığımız besinlerde folik asidin bulunmaması veya vücudun istediği kadar etkin bir şekilde emilimi yapılmamasına engel olan başka bir hastalığın bulunması meydana getirebilir. Böbreklerimiz ya da karaciğerimizi ilgili bir hastalık nedeniyle sık sık tuvalete çıkması halinde folat kaybedebilirsiniz. Vücudunuzda normalden daha fazla folat ihtiyacı varsa bu ihtiyacı gerekli besinlerle karşılayabilirsiniz. Hamile kaldığımızda ya da kanser teşhisi konulduğunda bir kan bozukluğu veya vücudumuzda inflamasyon oluşmuşsa daha fazla folik asit ihtiyacı duyarsınız.

Alzheimer ve folik asit ilişkisi

Alzheimer hastalığı olan kişiler genellikle kanda folik asit seviyesinin çok düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Genellikle 65 yaş üstü yapılan bir çalışmada folik asit vitamin B6 veB12 kullanan kişilerde Demans probleminin olmadığı tespit edilmiştir. Folik asit alımı, beyin gelişiminde Alzheimer ve diğer sinir sistemi hastalıklarını korumada oldukça faydalı olduğu gözlenmiştir. Alzheimer'den korunmak için folik asit zengin besinlerle beslenmeye özen göstermek ve folik asit seviyesini belli aralıklarla takip etmek gerekir.

Kanseri yenmede folik asit etkisi

Folik asit, kolondan ve meme kanserinden korumada yiyeceklerinde folik asit miktarının arttırılması ile folik asit en zengin diyet ve alkolün azaltılması kolon kanseri riskini en aza indirmektedir. Her gün iki kadehten fazla alkol tüketimi kanser riski oluşumunu en az dört kat arttırdığı için diyete ek olarak da günlük 400 mcg folik asit alınması alkolün oluşturduğu riski azalttığı için kanser oluşumunu da azaltmaktadır. Folat eksikliği ya da B12 vitamin yüksekliği genellikle 35 üstü kimselerde görülür.

Folik asit eksikliğinde kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?

Folik asit eksikliği nedeni ile oluşan anemi hastalığı, 4 ay süreyle alınan folik asit tabletleri ile tedaviye başlanır. B12 vitamini ya da folat eksikliğine bağlı anemi oluşmuş ise B12 vitamini ve Folat bakımından zengin gıdalar bolca almanıza dikkat etmeniz gerekir. B12 vitamini yüksek besinler süt ürünleri, güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler, soya ürünleri, yumurta gibi yiyecekler de vardır. Ayrıca lahana, kuşkonmaz, esmer pirinç, nohut, sebzelerden brokoli de oldukça yüksek folik asit içerir. Gebelik dönemi öncesinde kullanılan folik asit, oluşabilecek komplikasyonlar karşı koruyucu bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. B12 vitamini veya folat eksikliği olan kişilerde kolay yöntemlerle tedavi edilirken şiddetli olgularda herhangi bir annemin türü kalp ve akciğerin etkileyebilecek ve çalışmanızı engelleyecek komplikasyonlara neden olabilir. D vitamini eksikliği, kısırlık ve gebe kalamama gibi nedenler oluşturabilir. Folik asit eksikliğinin bazı kanserlerin oluşumuyla ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır. Folik asit eksikliği tek başına bir kansere sebep olmamakla birlikte hastalığın oluşmasına da yol açabileceği belirtilmiştir.
" } ] }