Demirin bulunduğu besinler; denilince insanların ilk aklına gelen besin maddesi ıspanaktır. Demir eksikliği çağımızda özellikle de çocuklarla bayanların çok sık karşılaştığı bir hastalıktır. Günlük ihtiyaç duyulan demir miktarının karşılanması vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Demir eksikliği ile mücadele edebilmek ya da demir eksikliği sorunu ile karşılaşmamak için tüketilen besin maddelerinin demir yönünden zengin olmasına özen gösterilmesi gerektiği kadar dengeli ve bilinçli beslenme şekli de önem arz etmektedir. Eğer beslenme şekline dikkat edilmezse demir eksikliği zamanla anemiye dönüşebilir. Ancak demir mineralinin tamamlanabilmesi için sadece beslenmenin tek başına yeterli olmadığı mutlaka tedaviye ilave olarak beslenme şekline de dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Demir yönünden zengin besin maddeleri nelerdir?
Demir en fazla tavuk ciğerinde bulunmaktadır. Fakat doğal ortamda yetişen özgür tavukların ciğeri tercih edilirse daha fazla şifa elde edebilirsiniz. Büyük baş hayvanın ciğeri de tavuk ciğeri kadar olmasa da tercih edilebilir.
Büyük baş hayvanları eti özellikle de kuzu etinin besin değeri oldukça fazladır. Fakat demir eksikliğinin takviyesinde et tüketimi kadar etin doğru şekilde tüketimi de önemlidir. Etler doğru pişirme yöntemleri seçilerek tüketilmelidir.
Ton balığıda demir minerali açısından oldukça zengindir. Okyanus somonlarının tercih edilmesinde yarar bulunmaktadır.
Ülkemizde çok fazla tüketim alanı bulunmayan sardalya, yengeç, karides ve istiridye gibi deniz canlıları da demir takviyesi yönünden oldukça faydalıdır. Şifa için beslenme tablolarında mümkün olduğu kadar bu çeşitlere de yer verilmelidir.
Her türlü sakatat özellikle de dalak demir açısından oldukça zengin bir besin maddesidir.
Besin değeri açısından ete eş değer kabul edilen yeşil mercimek çok faydalıdır. Yeşil mercimek deyince sadece çorba akla gelse de erişte ile hazırlanan salata ya da bulgur pilavı ve tarhana çorbasına az su ile haşlayarak katarsanız daha fazla tüketme imkânı hazırlamış olursunuz.
Kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillerin haftada iki kere tüketimine yer verilmesi oldukça faydalıdır.
Kırmızı renkteki meyveler özellikle kuru erik, üzüm demir yönünden çok zengindir.
Her gün üzüm pekmezi ya da keçiboynuzu pekmezi tüketilmelidir. Keçiboynuzunun tozu veya piyasada üretilen doğal keçiboynuzuözü de tercih edilebilir.
Yeşil fasulye, bezelye, barbunya, ıspanak gibi yeşil renkli sebzeler de bol miktarda demir minerali içermektedir.
Demir eksikliği ile mücadele ederken beslenmede demirin bulunduğu besinlere dikkat ederken doğal olanların seçilmesine ve tüketilme şekline de çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca vücutta demir eksikliğini tetikleyen gıdalardan da uzak durulması alınan demir kadar önem arz etmektedir.