{ "title": "Demir Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.demireksikligi.gen.tr/images/demir-vitamini-eksikligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:20:40", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "D Vitamini Eksikliği, D vitamini, yağda eriyen vitaminler arasındadır ve uygun biyolojik ortamda sentezlenebilirler. En önemli etkisi kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemikler üzerinedir. Son yıllarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğinden dolayı, kanserler, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendromlar, enfeksiyon hastalıklarının dahil olduğu birçok kronik hastalıklarla ilişki içinde olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda D vitamini eksikliği düşme ve kırıklar için tanımlanmış bir risk faktörüdür. D vitamini eksikliği günümüzde artık küresel bir salgın olarak kabul ediliyor.

D Vitamini Ne İşe Yarar?

D vitamininin en önemli faydası kemik sağlığını korumasıdır. Bağırsaklarımızda Kalsiyumun daha çok emilmesini sağlar ve kemiklere güç verir. D vitamini eksildiğinde vücut besinlerdeki kalsiyumun ancak yüzde onu ile on beşini alabilir. Normal şartlarda bu oran yüzde otuz ve kırk civarındadır. Eksikliği çocuklarda Raşitizme, yetişkinlerde ise kemik yumuşaması hastalıklarının görülmesine sebep olur. Gelişmiş olan ülkelerde bu iki hastalığa çok nadiren rastlanır. Ancak halk arasında kemik erimesi olarak bilinen kemik hastalığının yükselişte olduğu söylenebilir. D vitamini vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı güçlendirir ve gribe karşı korur.

D Vitamini Eksikliği Hangi Sorunlara Sebep Olur?

D vitamini vücutta düşük olduğunda kemiklerde depolanan Kalsiyumun da düşmesine yol açar. Bunun sonucunda kemiklerde kırılma riski de artar. İnsanların tarlalarda, çiftliklerde, bahçelerde çalıştıkları eski zamanlarda D vitamini eksikliğinin nadiren rastlanan bir durum olduğu görülmektedir. Ofis hayatı ile daha yaygın bir problem haline gelmiştir. Bağırsak hastalıkları, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları da D vitamini eksikliğine yol açabilir. Bazı ilaçların D vitamini üzerinde olumsuz etkisi görülebilir. Her şeyin normal seyrettiği, sağlıklı insanlarda dahi yaşın ilerlemesiyle birlikte D vitamini eksikliği riski artar.

D vitamini eksikliğinin risk oluşturduğu sağlık sorunları

Osteoporoz ve kemik erimesi, kas ve sinir sistemi, kalp ve damar hastalıkları, prostat kanseri, obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları, romatoid artrit kireçlenme, Parkinson hastalığı, depresyon, Alzheimer hastalığı, kronik halsizlik, sedef hastalığı, kronik ağrı, fibromiyalji, diş eti hastalıkları, gut hastalığı.

D Vitamini Eksikliğinde Rol Oynayan Faktörler

Yaşanılan Yer: Ekvatora uzak bölgelere, D vitamini için gerekli olan güneş ışınları, kış aylarında daha az ulaşmaya başlar. Günlerin kısalmaya başlaması ve vücudun büyük kısmının giysilerle kapatılması da D vitamini açısından bir dezavantajdır.

Hava Kirliliği: Fosil yakıt gibi havaya salınan bazı karbon gazları UVB ışınlarını tutarak D vitaminin oluşmasına engel olurlar.

Güneş Kremleri: Güneş kremleri de UVB ışınlarını engelleyerek D vitamini üretimine engel olur.

Yaş: İnsanlarda yaş ilerledikçe vücudun D vitamini üretme kapasitesinde azalma görülür.

Karaciğer ve Böbrek Hastalıkları: bu iki organ D vitamini üretiminde kilit rol oynar. Karaciğer ve böbreklerdeki rahatsızlıklar D vitamini eksikliğine sebep olur.

Sindirim Sistemi Hastalıkları, Koyu ten rengi, obezite hastalıkları da D vitamini eksikliğine neden olan hastalıklardır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri?

Kısa dönemli D vitamini eksikliğinde herhangi bir belirti görülmeyebilir.

D vitamini eksikliğinde aşağıdaki belirtileri ortaya çıkabilir.

Depresyon

Depresyon çok şiddetli olmayabilir, daha çok kendinizi “nedensiz olarak hüzünlü hissetmeniz olarak” tanımlanabilir. Bunun sebebi, beyinde üretilen serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.

Bu alanda yapılmış çalışmalarda biri;2006 yılında 80 yetişkin insanın katılmasıyla yapılan bir araştırmaya göre yeterince D vitamini almayanlar diğerlerine göre depresyona on bir kat daha yatkın.

Kemik Ağrıları

Güneşi fazla görmediğimiz kış aylarında D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik ağrısı görülür.

D vitamini eksikliğinin uzun süre devam etmesi durumunda yetişkinlerde kemik yumuşaması, çocuklarda ise raşitizm görülebilir.

Soğuk Algınlığı

Eğer çocuklar sıkça soğuk algınlığı yaşıyorsa bunun nedeni D vitamini eksikliği olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açar.

Kasların Zayıflaması

D vitamini eksikliği vücudumuzda kasların zayıflamasına yol açabilir.

Başın Terlemesi

Başın normalden fazla terlemesi çocuklar ve bebeklerde hem de yetişkinlerde D vitamini eksikliğine işaret eder.
" } ] }