{ "title": "Demir Eksikliğinde Görülen Hastalıklar", "image": "https://www.demireksikligi.gen.tr/images/demir-eksikliginde-gorulen-hastaliklar.jpg", "date": "19.01.2024 11:51:42", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Demir eksikliğinde görülen hastalıklar çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Halsizlik şikâyeti hayatını sürdüren bir arkadaşımızın kesinlikle bu hali önemsemesi ve profesyonel bir doktorunuza muayene olması gerekiyor. Yapılmış Olan ön tetkiklerde kansızlığın sebebi meydana çıkartılıyor ve bu yönde bir iyileştirme uygulanıyor. Ülkemizde ve bütün dünya çapında kansızlığın en sık sık nedenlerinin en başında demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği geliyor.

Demir eksikliğinin alt kısmında yatan 10 neden
Demir eksikliğinde meydana çıkan sıkıntılar
Demir eksikliği olan bir kişide kesinlikle bu meseleye yol açan durumun saptanması gerekiyor. Zira nadir de olsa kanser gibi birtakım mühim sağlık sorunlarının ilk göstergelerinden bir tanesi demir eksikliği olabiliyor.

Et, balık ve süt ürünlerinden beslenmemenin sonucu; B 12 Eksikliği

Kansızlığın bir diğer sebebi ise B 12 eksikliği. B 12 eksikliği sık sık karşılaşılan bir durum olmasına nazaran birtakım durumlarda bu vitamin eksikliğine ilişkili anemi da oluşabiliyor. Et, balık, süt, süt ürünleri ve yumurtanın az tüketilmesi B12 eksikliğinin en mühim nedenleri aralarında yer alıyor. Bununla Birlikte vücutta yetersiz emilimin olması da B12 eksikliğine dayanak hazırlıyor.

B12 eksikliği mide kanserine dahi neden olabiliyor.

B12 eksikliğinin 8 belirtileri nelerdir?
Demir eksikliğinin mühim bir anemi sebebi (Hipokrom mikrositer anemi deniyor) olduğu doğru fakat sebep olduğu daha diğer birçok fazla sıkıntı var. İşte o sıkıntılar. Eğer vücudunuzda yeteri civarı demir yoksa yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi şikâyetler başlıyor, demir azlığı en mühim yorgunluk nedenlerinden bir tanesi oluveriyor. Demir eksikliği depresyona yakalanmayı da kolaylaştırıyor. Şayet demiriniz eksikse belleğiniz daha fit oluyor.

Belirli şeylere odaklanmada, öğrenmede ve öğrendiklerinizi anımsamada güçlükler başlıyor. Esasen bu nedenle de demiri azalan çocuklarda beynin gelişmesi yavaşlıyor. Bu çocukların oturmaları, yürümeleri, bedensel amaçla büyümeleri de gecikiyor. Demiri azalan ihtiyarlar ise hafıza meseleleriyle daha sık sık karşılaşıyorlar. Önemli bir sıkıntı daha var: Bağışıklık sistemi de demir rezervinizden önemli ölçüde etkileniyor. Demir rezerviniz düştükçe bağışıklık zayıflıyor. Gripler, nezleler, farenjitler, sinüzitler sıklaşmaya başlıyor. Özetle \"Demir rezervimizi savunmak \" sağlığımızı savunmak ve sürdürmek açısından çok fazla fakat çok fazla mühim bir nokta. \"Demir rezervimiz en son aşama hassas dengeler arasında sürdürülebiliyor\" dememiz boş yere değil. Bir düşünce vermesi amaçlı bedenimizdeki kalsiyum rezervinin 1 kilodan fazla meydana geldiğini söylemem büyük ihtimalle yeterlidir. Sıkıntı da esasen rezervin bu kadar belirli olmasından kaynaklanıyor. Şayet şu ya da bu nedenle besinlerle olması gerektiği kadar demir almazsanız, demir noksanlığına yakalanmanız, hatta demir eksikliği kansızlığı hastası olmanız kaçınılmaz duruma geliyor.
" } ] }